– Alt var så mørkt, jeg hadde aldri opplevd noe lignende

0

Sist oppdatert

Han kjempet i flere år for å få beroligende medisiner i LAR. Til slutt forsøkte han å ta sitt eget liv. Her er Roberts historie.

  • Ifølge retningslinjene fra Helsedirektoratet skal LAR tilby lik hjelp til rusavhengige over hele landet. Det skjer ikke i praksis. Gatemagasinet Sorgenfris undersøkelser viser at det er store forskjeller. St. Olavs hospital er blant sykehusene som praktiserer regelverket strengest

Østmarka psykiatriske sykehus: Robert våkner opp.
– Hvorfor ville du dø?
– Jeg var så lei av å ikke få hjelp. Jeg fikk ikke beroligende medisiner, hver morgen måtte jeg på gata for å skaffe meg dette. Det er ikke så mye å velge i på gata, du må ta det du får. Det stoffet jeg hadde mulighet til å kjøpe der var hardere enn det jeg trengte, sier Robert. Det gikk flere år før Robert Jensen klarte å snakke om selvmordsforsøket.

LAR står for legemiddelassistert rehabilitering. Dette innebærer behandling med opioidholdige legemidler. Målet er at rusavhengige skal få økt livskvalitet og bistand til å endre sin livssituasjon gjennom gradvis bedring av sitt funksjonsnivå. Målet er også å redusere skadene av opioidbruken og faren for overdosedødsfall.

Instituttleder Thomas Clausen ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) sier at han får inntrykk av at det stilles andre og større krav til pasientene ved St. Olavs hospital enn andre steder. Kravene St. Olavs stiller kan bli for vanskelig å leve opp til for en del, ifølge Clausen.

Robert har hatt et ønske om å bli rusfri med LAR siden 2006. Her er hans historie.

«DU BØR IKKE PRØVE DET, ROBERT»

Helt siden Robert Jensen var ung, har han vært glad i rus, forteller han.
– Sigaretter, alkohol – så hasj i 15-16-årsalderen, sier Robert, som nå er 51 år gammel. Han har ikke et dårlig hjem å skylde på. Oppveksten var fin – først i Trondheim, senere i Vestfold. Det gikk fint på skolen og han var en av de best ei klassen sin på ungdomsskolen.

(…)
VIL DU LESE HELE DOKUMENTAREN?
KJØP JANUARUTGAVEN AV GATEMAGASINET SORGENFRI.

Kjøp bladet av en Sorgenfri-selger på gata eller kontakt oss og få det tilsendt i posten.

Robert Jensen. Foto: Therese Alice Sannes
MER FRA DOKUMENTAREN:

LAR-leder: – Stor utfordring at pasienter behandles ulikt på landsbasis.
– Hvis man ikke klarer å sikre lik tilgang til grunnleggende tjenester, har den nasjonale helsepolitikken spilt falitt, sier psykiater Geir Ebbestad. Les hele saken i januarutgaven.

St. Olavs hospital: – Klar over at vi oppfattes som strenge
LAR ved St. Olav hospital vil ikke kommentere Robert Jensens historie. Overlege George Mjønes ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St. Olavs hospital sier at de er klar over at de oppfattes som strengere enn andre helseforetak av brukerforeningene.
Les hele saken i januarutgaven.

– LAR i St. Olav ønsker ikke å kommentere behandlingen som tilbys andre steder, men vil understreke at vi legger vekt på å tilby en faglig forsvarlig behandling. Pasientens beste er prioritet nummer én, sier Mjønes. Les hele saken i januarutgaven.

Helsedirektoratet skal se på årsak til ulikheter
– Det gjør inntrykk å lese slike pasienthistorier, sier avdelingsdirektør Mette Garvoll i Helsedirektoratet. Les hele saken i januarutgaven.