jan Arild og Nils holder hverandre om skulderen med små smil om munnen
HJEMLØSE: Jan Arild (t.v.) fikk sove hos Frelsesarmeen. Nils fikk komme inn og varme seg, før han fikk en sovepose og måtte sove ute. FOTO: Vanja Holst Skotnes

Sist oppdatert

Til tross for at Frelsesarmeen hadde ledige senger, ble hjemløse Nils avvist. Han kunne ikke bevise at han var hjemløs. I stedet fikk han en sovepose og måtte sove i en heis.

For å få kriseovernatting hos Frelsesarmeens herberge i Hvedingsveita, må man gjennom en bekreftelse fra Nav bevise at man er en bostedsløs mann, tilhørende Trondheim kommune og i aktiv rus, opplyser daglig leder Kari Aahlberg ved Frelsesarmeen. Dette er det eneste kriseovernattingstilbudet for menn i Trondheim. Frelsesarmeen har fem senger, finansiert av kommunen – men plass til langt flere.

Dersom du ikke kan bevise dette, kan du likevel bli trodd – og få en sovepose du kan ligge i på gata.

Aahlberg sier også at Frelsesarmeen alltid vurderer situasjonen, og kan ta inn folk på «humanitært grunnlag», men at de noen ganger må være strenge med mennene som vil inn – og lære dem opp til å ta kontakt med offentlige myndigheter. Så selv om Frelsesarmeen har ledige senger, kan mennene bli avvist.

HJEMLØSE: Jan Arild (t.v.) fikk sove hos Frelsesarmeen. Nils fikk komme inn og varme seg, før han fikk en sovepose og måtte sove ute. FOTO: Vanja Holst Skotnes

I 2017 avviste Frelsesarmeen folk 10 ganger på grunn av at de ikke kunne bevise at de er hjemløse og tilhører kommunen, ifølge deres egen statistikk. Til og med oktober 2018 har de avvist 13 ganger.

Sov i heis

Torsdag 8. november 2018, sent på kvelden: To hjemløse menn ringer på døra til Frelsesarmeens kriseovernattings tilbud i Hvedingsveita i Trondheim. Jan Arild og Nils. Den ene får sove i en seng i natt, den andre får en sovepose og må ligge ute. Til tross for at flere senger står ledig den natta. Gatemagasinet Sorgenfri er med.

Både Jan Arild og Nils forteller at de flere ganger har sovet ute på gata i Trondheim, i mangel på en plass å bo – og de sier begge at de har blitt avvist på Frelsesarmeens krisetilbud fordi de ikke kunne bevise at de har vært hjemløse. Denne natta var det bare Jan Arild som hadde skaffet seg et bevis på at han er bostedsløs. Nils hadde ikke gjort det – og måtte tilbringe natta i en heis i sentrum.

Beviset er altså en bekreftelse fra Nav, der det står at du er uten fast bolig (UFB) og at du tilhører Trondheim kommune, forteller daglig leder Kari Aahlberg ved Frelsesarmeen. Dette, i tillegg til at du må være i aktiv rus, er kriteriene for å få en seng for natta på kriseovernattingstilbudet. At man er i aktiv rus, trenger man ikke å bevise, sier Aahlberg – dette er noe de ansatte selv vurderer. Dette er imidlertid ikke et tilbud for menn som ikke har et rusproblem – det finnes heller ikke et annet kriseovernattingstilbud for disse i dag.

I løpet av ett år har de hjemløse rett på tre netter til sammen – uten at de trenger å ha en bekreftelse på at de er hjemløse, ifølge Aahlberg. All overnatting utover dette fordrer altså en bekreftelse fra Nav, opplyser hun.

(…)

VIL DU LESE HELE SAKEN? KJØP GATEMAGASINET SORGENFRIS JANUARUTGAVE.

Kjøp bladet av en Sorgenfri-selger på gata eller kontakt oss og få det tilsendt i posten.