Leder: Ønsker for 2019? Skape debatt

Sist oppdatert

Velkommen inn i Gatemagasinet Sorgenfris spalter. Vi håper du lar deg både engasjere og provosere. Dersom du gjør det, håper vi at du bruker stemmen din.

Gatemagasinet Sorgenfris januar-blad har et nytt design og en ny redaksjonell linje. Vi har i hele høst jobbet hardt for å puste nytt liv i magasinet, både på nett og papir. Nå vil vi gjerne presentere det for deg, og forklare deg hvorfor.

Ønsker for 2019? Provosere. Skape debatt.

I det nye Gatemagasinet Sorgenfri vil du finne kritisk og undersøkende journalistikk med et spesielt fokus på situasjonen til mennesker med utfordringer knyttet til rus og psykisk helse. Alle sakene vi publiserer i bladet, og på nettavisa vår, skal ha en tilknytning til dette feltet. Vi skal gi denne gruppa en stemme i spaltene, og har samtidig et ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk. Vi har som mål å sette dagsorden ved hjelp av grundig journalistikk og ønsker å skape samfunnsdebatt.

Dette er en viktig retning for et gatemagasin. Til tross for få ressurser, har vi høye ambisjoner.

Pressen har både rett og plikt til å informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold. Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre, heter det i pressens Vær Varsom-plakat.

Dette samfunnsansvaret tar vi på alvor.

Hver måned publiserer vi derfor en undersøkende sak som omhandler rus, psykisk helse, hjemløshet eller kriminalitet. I januar kan du lese en dokumentar om LAR og pasient Robert, som har vært så langt nede som man kan være. Han ville dø.

Du møter også Nils som ikke fikk akumtovernatting hos Frelsesarmeen og måtte sove på gata. I tillegg kan du lese om at Trøndelag politidistrikt opplever en stor økning i antall psykiatrioppdrag, og om 21 år gamle Mia Landsem som trakasseres grovt på nett. Med mer.

Vi mener at sjangeren undersøkende journalistikk er spesielt viktig å føre for samfunnsgruppen Sorgenfri representerer. Nemlig mennesker som ofte er ressurssvake. Disse vises ikke alltid i tallene eller på statistikkene. Fordi flere ikke orker å gå den byråkratiske veien. De orker kanskje ikke den formelle klagerunden. Noen får det bare ikke til. Og mange føler at de ikke blir hørt. Gatemagasinet Sorgenfri skal ved hjelp av grundig journalistikk være samfunnskritisk og løfte frem nære historier.

Vi ønsker å bidra til å gjøre en forskjell i samfunnet med journalistikken vi lager, samtidig som salg av selve bladet utgjør en direkte forskjell i livet til den enkelte Sorgenfri-selgeren.

Mange av oss har enten slitt med rus eller psykisk helse selv, eller er pårørende. Dette er et bredt tema, og et økende samfunnsproblem – som vi er nødt til å være opptatt av. Alle har vi en psykisk helse. På bunnen er vi alle like, sies det. Noen er født inn i utfordrende omstendigheter, for andre kan det være tilfeldigheter som gjør at de faller inn i en form for utenforskap.

Når jeg åpner Sorgenfri-døra om morgenen, blir jeg møtt med varme. Smil. Et beskjedent nikk eller et «GOD MORGEN!». Noen ganger en high-five, andre ganger en frisk diskusjon. Mange er veldig engasjerte. Noen vil bare slappe av litt. Mest av alt vil de bli sett. Slik vi alle vil bli sett. Dette er også ofte grunnen til at de vil jobbe for Sorgenfri, i tillegg til nødvendige kroner.

Vi kan ikke lukke øynene for det som skjer rundt oss.

Vi kommer til å jobbe knallhardt for å gi deg godt og grundig lesestoff – som kan være med på å drive samfunnet vårt fremover. Som forhåpentligvis kan hjelpe oss til å løfte blikket.

Vi håper du lar deg engasjere. Vi håper at du bruker din stemme, og ønsker deg velkommen inn i spaltene våre – og at du blir med oss inn i 2019.

God lesning.