Portrett av Ann-Mari Romul ute med snødekte trær i bakgrunnen
MAMMA: – Når du har et barn som ruser seg, er det som om folk ikke skjønner alvoret, sier Ann-Mari Romul. FOTO: Frank Foss

Sist oppdatert

Ann-Mari er mamma til en rusavhengig. Vi har fulgt henne siden 2015.

– Hvem spurte deg hvordan du hadde det?

– Ingen.

Ann-Mari Romul er mamma til fem. En av dem er rusavhengig. Hun forteller åpent om det å være pårørende. Men slik har det ikke alltid vært.

2015: Vi møter henne for første gang. Vi sitter i den koselige stuen hennes. Sønnen, Alexander, forteller om hvordan han har klart å bli rusfri. Han forteller åpent om det knallharde livet som rusavhengig på gata i Trondheim og Oslo. Mor og sønn hadde da bestemt seg for å være åpne, sammen. Livet så lyst ut. Ting gikk bra.

I 2019 er situasjonen en annen. Her er mamma Ann-Maris historie. Vi har fulgt henne siden 2015.

Pårørende blir selv syke. Mange får angst, sover ikke, sliter med mageproblemer og belastningssykdommer. En av konsekvensene er langvarige sykemeldinger. Bare toppen av isfjellet søker hjelp. Ingen vet hvor mange pårørende det finnes. Tallet eksisterer ikke.

LES OGSÅ: Tristhet, engstelse, søvnproblemer og mageproblemer
LES OGSÅ: Leder: Den usynlige gruppen

– Vi snakker nærmest daglig med fortvilte pårørende som ringer oss. De forteller at de står alene med sine problemer. De får ikke veiledningen de har behov for. Pårørende vet heller ikke hvor de skal henvende seg for å få hjelp og informasjon, sier rådgiver Kari Sundby i Landsforeningen mot stoffmisbruk (LMS).

– Fordi det er så mye tabu rundt det å være pårørende til en rusavhengig, er det også lite fokus på det i hjelpeapparatet, sier sykepleier, helsesøster og fagrådgiver Helga Melkeraaen ved St. Olavs hospital.

– Vi snakker nærmest daglig med fortvilte pårørende som ringer oss. De forteller at de står alene med sine problemer. De får ikke veiledningen de har behov for. Pårørende vet heller ikke hvor de skal henvende seg for å få hjelp og informasjon, sier rådgiver Kari Sundby i Landsforeningen mot stoffmisbruk (LMS).

– Fordi det er så mye tabu rundt det å være pårørende til en rusavhengig, er det også lite fokus på det i hjelpeapparatet, sier sykepleier, helsesøster og fagrådgiver Helga Melkeraaen ved St. Olavs hospital.

VIL DU LESE HELE DOKUMENTAREN?
KJØP FEBRUARUTGAVEN AV GATEMAGASINET SORGENFRI.

Kjøp bladet av en Sorgenfri-selger på gata eller kontakt oss og få det tilsendt i posten.