Faglig veileder Hilde Johansen (t.v.) og daglig leder Rachel Vorren ved SMISO i Trondheim
ØKT PÅGANG: Faglig veileder Hilde Johansen (t.v.) og daglig leder Rachel Vorren ved SMISO i Trondheim opplever stor økning i antall unge jenter som tar kontakt. Foto: Vanja Holst Skotnes

Sist oppdatert

218 mennesker fikk hjelp ved Senter mot incest og seksuelle overgrep i Sør-Trøndelag (SMISO) i 2018. Det er 40 flere enn året før. Stadig flere av disse er jenter ned i 18-årsalderen.

Både SMISO i Trondheim og sentrene i landet for øvrig opplever at flere unge jenter i alderen 18 til 25 år tar kontakt med dem, for å få hjelp etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Ifølge faglig veileder Hilde Johansen ved SMISO har mange av disse blitt utsatt for festvoldtekt, og noen har også blitt utsatt for seksuelle overgrep som barn.

– Disse sliter ofte med skyld og skamfølelse, sosial angst, spiseforstyrrelser, selvskading og søvn, sier Johansen.

Økning av festvoldtekter

I 2018 tok 218 mennesker kontakt med SMISO Sør-Trøndelag for å få hjelp til å takle livet etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep. Det er 40 flere enn i 2017.

Johansen peker på at én tredjedel av alle overgrep skjer blant unge. Tidligere toppet foreldre statistikken over de som utøver overgrepene. Nå ser SMISO en økning i antall festvoldtekter, begått av venner og bekjente.

(…)

VIL DU LESE HELE SAKEN? KJØP FEBRUARUTGAVEN AV GATEMAGASINET SORGENFRI.

Kjøp bladet av en Sorgenfri-selger på gata eller kontakt oss og få det tilsendt i posten.