Nærbilde av skjerf-dekket hals
"Johan" forteller at han ble utsatt for overgrep som 8-åring, av en annen gutt i klassen. Foto: Therese Alice Sanne

Sist oppdatert

– Jeg ble utsatt for overgrep da jeg var åtte år gammel, av en annen gutt, faktisk. Han var like gammel som meg. Det høres kanskje litt spesielt ut, men det var slik det var, sier «Johan».

«Johan» er nå 30 år. Siden 2011 har han jevnlig gått til samtalebehandling hos Senter mot incest og seksuelle overgrep (Smiso). Nå vil han fortelle sin historie, i håp om at det kan hjelpe andre menn som har blitt utsatt for seksuelle overgrep – enten som barn eller voksen.

– Det finnes et mannsideal i samfunnet. Menn skal kunne fikse ting selv og ikke føle så mye. Å bli utsatt for overgrep og bli dominert er ikke forenelig med forventningene til en mann, sier «Johan».

Hvert år ankommer 200 barn i Trøndelag Overgrepsenheten ved St. Olavs hospital, som nå har økt fokus på barn som utsetter andre barn for seksuelle overgrep. Trøndelag politidistrikt mottok i 2018 51 anmeldelser mot barn som har begått overgrep mot andre barn. Dette er en dobling siden 2017.

I gjennomsnitt går det mer enn 17 år fra et barn opplever et seksuelt overgrep til vedkommende forteller noen om dette, ifølge en studie fra Universitetet i Bergen fra 2016.

Det kan særlig være vanskelig for menn å oppsøke hjelp etter overgrep. Smiso peker på at mange fortsatt tror at menn ikke kan bli utsatt for overgrep – og at dette er svært tabubelagt. Lege Cecilie Hagemann ved overgrepsmottaket for voksne ved St. Olavs hospital peker på at helsevesenet i tillegg har mindre bevissthet rundt menn som utsettes for overgrep.

Oppsøkte sexolog

Den lå dypt begravd inn i han et sted. Overgrepshistorien. Han trodde han hadde fjernet minnene, visket dem ut. Han skjønte ikke hvorfor han slet – han var deprimert, kjente på økende sosial angst. Lavt energinivå, tillitsproblemer og dårlig selvbilde. Det ble verre og verre etter hvert som «Johan» ble eldre, forteller han.

(…)

VIL DU LESE HELE SAKEN?
KJØP MARSUTGAVEN AV GATEMAGASINET SORGENFRI.

Kjøp bladet av en Sorgenfri-selger på gata eller kontakt oss og få det tilsendt i posten.