Portrett av Mia Landsem
Mia Landsem er fast spaltist for Gatemagasinet Sorgenfri. Foto: Terje Visnes

Sist oppdatert

– Barna deres skjuler seg med applikasjoner dere ikke har peiling på. De lærer seg å slette søkeloggen sin på internett – før dere rekker å se den, skriver Sorgenfri-spaltist og nettdetektiv Mia Landsem.

Nettdetektiv og foredragsholder Mia Landsem (21) er fast spaltist for Gatemagasinet Sorgenfri. Hun jobber daglig med å hjelpe folk som blir hetset på nett.

Foto: Terje Visnes

Min generasjon er den generasjonen som kommer hjem på ferie fra studier og må hjelpe mor og far med internett og mobiler. «Internett funker ikke», får vi høre. Mamma og pappa var de som lærte meg å skru på en datamaskin i sin tid, og ga meg min første telefon på slutten av barneskolen. Jeg ble født med ski på beina, mens barn som fødes nå blir født med en iPhone i hånda.

Ikke mitt barn

Foreldre, dere tror ikke på meg når jeg varsler dere om at en 15 år gammel jente har kommet gråtende til meg – fordi deres sønn har spredt et bilde av rumpa hennes. Bildet endte på en åpen profil på Instagram.

Dere trodde ikke på at deres perfekte sønn hadde spart på nakenbilder av venninnene sine i felles mapper, sammen med de andre kompisene sine fra de var 12-14 år. Dere unnskyldte dere med at «sønnen min har aldri mobbet noen, er flink på skolen og flinkest på fotballaget».

Kjære foreldre, dere blir lurt. Dere blir lurt trill rundt av deres egne barn. De skjuler seg bak applikasjoner dere ikke har peiling på. De lærer seg å slette søkeloggen sin på internett – før dere rekker å se den. Dere lar barna deres spille skytespill og være på nettsider med 13-års aldersgrense, i en alder av 7 år. Dere legger iPhonen i hånda på en åtte år gammel jente, for så å kjefte på henne fordi hun har skrevet en stygg melding til noen andre på skolen. «Dagens barn og unge, altså», sier dere. Dere tror på at sønnen deres har vært utsatt for seksuell trakassering når han har tatt et skjermbilde og delt rundt et nakenbilde av noen, og mener at han «aldri ba noen om å sende nudes». Men vedkommende som fikk bildet sitt spredt, sier at sønnen deres har mast og mast om å få bilder.

Nakenbilder og mobbing

Dette handler ikke bare om nakenbilder og mobbing. For de fleste av dere vil mene at det er dumt og idiotisk å sende et drøyt bilde av seg selv. «For all del, ALDRI send et nakenbilde til noen» og «huff, kan man ikke bare slutte å sende slike bilder, så blir vi kvitt problemet?». Dere forstår ikke. Dere forstår ikke frykten for å dusje i garderoben på skolen på grunn av at året før, så sprang noen inn og tok bilder av deg mens du dusjet. Dere forstår ikke frykten jeg, og mange andre, fikk etter årevis med seksuell trakassering, «slut-shaming», gutter som sprang inn i garderoben og låste opp toalettene mens vi satt på do. Alle videoene og bildene av venner som har sex på fest, selv om de låste døren. Selv om de var på fest i sitt eget hjem. Jenta på 15 år som ble filmet mens en russegutt ga henne oralsex.

Problemet løser seg ikke ved å slutte å ta bilder av seg selv. For det vil alltid være noen der ute som tar bilde når du minst venter det. Det hjelper ikke å ha på seg langbukse på klubben ute i Oslo sentrum – du blir tatt på skrittet uansett. Det hjelper ikke å ta taxi hjem fra byen i stedet for å gå, for en mulig overgriper vil utnytte at du er full i hans eller hennes bil. Det hjelper ikke å slutte og ta bilder av seg selv, for noen vil uansett forsøke å ta bilder av deg.

Ikke skyld på dagens ungdom

Det er ikke dagens ungdom som er dumme i alt dette mediehysteriet. Det er dere voksne. Det er deres barn som sprer nakenbildene. Det er deres barn som har sex i russebussen med 14 år gamle mennesker. Det er deres perfekte skoleflinke datter som laget en Instagram-konto der hun «slut-shamet» alle jentene i klassen sin, inkludert seg selv. Det er deres barn som sender meg drapstrusler og stygge meldinger hver dag. Og hvor er dere? «Er på fjellet med Anne Brith og Guri for å nyte kakao». Eller er det kanskje «gåtur med damene, her skinner sola godt». Så klart sitter mange av dere voksne like mye på nettet som disse barna jeg snakker om, men det kan vi ta en annen gang.

Dette handler om at dere som foreldre må sette dere inn i barnas digitale hverdag. «Erik, hvordan gikk det på skolen i dag?», spør dere barna ved middagsbordet. Hva med å spørre hvordan spillet gikk etter at sønnen din har sittet limt bak en skjerm i seks-syv timer? Det interesserer deg kanskje lite. Men det er viktig. Det er så viktig at dere setter dere inn i barnas digitale hverdag og setter grenser. Grensesetting og antall timer bak skjerm – for hva skal en tiåring med en iPhone inne på rommet sitt om natta? Selv fikk jeg ikke ha mobilen inne på rommet mitt før jeg var godt over 16 år. Før du setter grenser for barna bør du også se på dine egne vaner. Alle typer skjerm bør legges bort en times tid før du sovner. Er det rart unge i dag har søvnvansker?

Naive voksne

Voksne, dere er naive. Vi er tusen år foran dere med mobil og databruk. Sett dere inn i hva ungdommen gjør. Spør om sønnen din kan vise deg hvordan spillet fungerer. Meld deg på kurs. Det gjelder å holde følge. Det er ikke alle som liker å se på fotball, men de blir likevel med og ser på når jenta spiller fotballkamp. Selv om dere er amøber når det gjelder spill og sosiale medier (ikke alle da, så klart), så virk interessert. Sett grenser for skjermtid. Ikke la barnet ditt dominere deg på den digitale fronten. Det hjelper mye bare å virke interessert. DA skjønner de at de blir fulgt med på. Kanskje stopper du en potensiell fremtidig digital overgriper.

Naive foreldre. Jeg vil ikke høre flere ungdommer fortelle meg hvor mye de ikke ønsker å leve mer fordi de bli plaget på nett. Naive foreldre, jeg er lei av at dere ber meg dra til helvete når jeg også forsøker å redde deres barn fra å bli kriminelle. For det er slik at Norges lover og regler gjelder like mye på nett som utenfor. Digitale overgrep og mobbing er ikke å ta lett på. Hver eneste dag tar barn selvmord på grunn av mobbing. Det foregår nå bak lukkede iPhone-skjermer der dere ikke følger med. Naive foreldre, fød oss gjerne med iPhone i hånda, men med nettvett i huet.

SI DIN MENING
Gatemagasinet Sorgenfri ønsker debattinnlegg. Send din tekst til redaktør Vanja Holst Skotnes på vanja@gatemagasinetsorgenfri.no.