Oversiktsbilde av Østmarka- illustrasjon til sak om pasienter som rømmer
Østmarka sykehus. Foto: Lena Knutli

Sist oppdatert

På to år har det vært seks tilfeller av rømninger fra Østmarka sykehus, ifølge deres eget avvikssystem.

En pasient klatret over gjerdet på Østmarka i februar i år. Foto: Lena Knutli

– Igjen må vi mobilisere oss, tenke rasjonelt og være sterk, sier moren til pasienten, som klarte å rømme fra Østmarka sykehus for fjerde gang i februar i år.

Sønnen har de siste syv årene hatt en alvorlig sinnslidelse, ifølge moren. Han har flere ganger vært lagt inn under tvungen psykisk helsevern. Han har vært inn og ut av behandlingsinstitusjoner. Siste gang sønnen rømte var i februar i år. Da klatret mannen over et gjerde i luftehagen. Dette var fjerde gangen han klarte å rømme, forteller mor.

Ifølge Østmarkas eget avvikssystem, har de registrert seks tilfeller av rømninger. I ett tilfelle er alvorlighetsgraden ikke angitt, i ett tilfelle er det snakk om betydelig skade, to tilfeller med ingen/ubetydelig skade og to tilfeller med ukjent alvorlighetsgrad.

Pål Sandvik, avdelingssjef for Psykisk helsevern ved Østmarka sykehus, forteller at han husker hendelsen i februar.

– Gjerdet ble utbedret etter at vi fant svikt i det. Det er jo flere meter høyt, men er du atletisk nok går det tydeligvis an å komme seg over, sier han, og fortsetter:

– Det er ikke ønskelig, men heller ingen katastrofe. Om vi skulle hatt en perimetersikring som var så streng at vi kunne unngå slikt, ville vi vært som et fengsel. Vi skal ikke være et fengsel, og det skal heller ikke være så strenge sikringstiltak, sier han.

(…)

VIL DU LESE HELE SAKEN?
KJØP APRILUTGAVEN AV GATEMAGASINET SORGENFRI.

Kjøp bladet av en Sorgenfri-selger på gata eller kontakt oss og få det tilsendt i posten.

LES OGSÅ:
Dypdykk: Ble utsatt for overgrep som 8-åring – av et annet barn
Dokumentar: «Redselen for å miste ham ligger alltid der»
Dokumentar: Roberts kamp