Kjære lesere: Tusen takk

Sist oppdatert

– Vanskelige situasjoner skal belyses ved hjelp av grundig journalistikk. Det fortjener denne gruppen, skriver redaktør Vanja S. Holst.

Tusen takk for at du kjøper Gatemagasinet Sorgenfri. Tusen takk for at du så Sorgenfri-selgeren. Og tusen takk for at du leser magasinet.

Du har gjort noe viktig. Du har hjulpet et menneske. På flere vis. Du har ikke bare bidratt med nødvendige kroner til mennesket du handlet av – du har også vært med på å skape et viktig møte. For mange Sorgenfri-selgere betyr dette møtet mye. Alle ønsker vi å bli sett. Selv om du ikke har råd til å kjøpe bladet en måned, betyr det mye at du hilser på mennesket med bladet i armene. Trekker på smilebåndet. Det betyr mye for Sorgenfri-selgerne å ha en jobb å gå til. De fleste ønsker å føle at de bidrar med noe i samfunnet.

Du har gjort noe viktig. Redaksjonen produserer utelukkende saker som omhandler situasjonen til vanskeligstilte i Trøndelag – vi skriver om rus, psykiatri, kriminalitet og hjemløshet. Vi jobber for å sette dagsorden, for å skape debatt. Bladet skal styrke stemmen til vanskeligstilte, folk som av ulike grunner befinner seg i en form for utenforskap. Vanskelige situasjoner skal belyses ved hjelp av grundig journalistikk. Det fortjener denne gruppen.

Det er noe av det beste med å være redaktør for Gatemagasinet Sorgenfri. Å vite at magasinet hjelper den enkelte selger økonomisk og mellommenneskelig – hver dag. Samtidig som sakene vi skriver om forhåpentligvis kan hjelpe situasjonen deres på sikt – ved at vi klarer å skape debatt ved hjelp av journalistikk. Derfor jobber vi hver dag for å belyse saker bredt, og levere kvalitet i magasinet. Det er et samfunnsansvar. Gatemagasinene må ta selgergruppa på alvor, også journalistisk. For menneskene som selger Sorgenfri er folk som normalt ikke har en stemme i andre medier.

Du har altså gjort noe viktig. Ved å kjøpe – og lese – bladet, har du hjulpet et menneske i dobbelt betydning.

Hvis du finner noe i gatemagasinet som du reagerer på – på godt eller vondt – da vil vi gjerne høre fra deg. Eller er det noe annet du har gått og tenkt på? Bruk stemmen din. Les og lær. Engasjer deg og bry deg.

Mange av selgerne engasjerer seg. Apropos det. I månedens blad møter du Odd Erling, som intervjuer Marte Løvik (Sp) i vår serie Politikerintervjuet. Tidligere slet Odd Erling med sterk angst – panikkangst og sosial angst.

– Hadde dette intervjuet vært før jeg startet med Sorgenfri, hadde jeg ikke fått det til. Jeg hadde løpt av gårde for lenge siden, sa han til Løvik.

Ved å selge Sorgenfri, stille seg opp på gata, møte folks blikk, snakke med folk, klarte han omsider å dempe angsten sin. I dag står Odd Erling på gata og synger når han selger magasiner, han er kjent som den syngende Sorgenfri-selgeren – og synger også i låta «Trønder», som markerer sammenslåingen av Trøndelag.

Det er en sterk historie. Og det viser hva som bor i Odd Erling. Dagen på Rådhuset satt han rett over Marte Løvik, så henne i øynene og stilte gode spørsmål. Han kunne komme med unik erfaring og kunnskap. Fortelle henne hva som er viktig for ham. Kanskje har Odd Erling allerede bidratt til en endring i samfunnet til det positive. Han ruslet ut av Rådhuset med godt humør og mestringsfølelse. Han hadde gjort noe viktig.

Vi håper innholdet i bladet gir deg noe. Takk for at du leste denne teksten. God lesning videre!