Omslag av Dagboka
Dagboka er i salg fra 1. juni.

Sist oppdatert

1. juni slapp Gatemagasinet Sorgenfri Dagboka. Boka består av faktiske utdrag fra en Sorgenfri-selgers dagbok.

«Tårene sprenger bak øyelokket, blikket blir uklart og klumpen i halsen hindrer meg i å ytre meg verbalt uten at jeg skjemmes. Skjemmes for manglende karakter og hardere vilje.»

Slik lyder et avsnitt i dagboka til Sorgenfri-selger X.

I ungdommen var han helt sikker på at han kom til å dø når han ble 33 år. For det gjorde Jesus.

Sorgenfri-kontoret, en kald og mørk vintermorgen: Det er mange mennesker rundt oss. Snart trekning, og støynivået er høyt. Latter og kjefting går hånd i hånd. Han er i godt humør, X. Småtørr humor i kjent stil. Vitsene slår som regel an. Han har med seg en bærepose med noe tungt oppi. Møter blikket mitt. Gir meg posen, skjelvende. «Ta dem nå før jeg ombestemmer meg.» Han er alvorlig bak smilet.

Det var dagbøkene hans. Flere tettskrevne notatbøker fra 2016, 2017 og 2018.

Gatemagasinet Sorgenfris nyutgivelse, Dagboka, består av utdrag fra dagbøkene hans. Alle utdrag er presentert kronologisk, i samme rekkefølge som de står skrevet i de originale dagbøkene til X.

Du møter en pappa. En sønn. Et menneske. Som har en kamp med og mot seg selv, slik som vi alle kan ha i perioder av livet. Noen kamper er hardere enn andre. Noen kamper er mer alvorlige enn andre. Noen kamper handler om liv eller død.

Døden. Den har han møtt.

Du blir med inn i rusen. Inn i den indre uroen som ikke gir slipp. Du møter dealeren hans og blir vitne til gatas justis. Du blir med inn i nykterhet. Du blir med ham på møter med Gud. Leser hans innerste bønner. Hans brutalt ærlige ord, og løgnene han forteller til seg selv og andre. Du får kjenne styrken hans.

X har vilje til å leve. Han har et håp om forandring. At samfunnet skal forandre seg. Eller at han selv skal forandre seg. Han vet ikke hva som er lettest.

«90 prosent av alle jeg vokste opp med i miljøet er døde.»

Du ser ham på gata med, for ham, livsviktige magasiner i armene. I stedet for et brekkjern, som han hadde før.

Gatemagasinet Sorgenfri skal bidra til mindre stigmatisering og skape større rettferdighet, likeverd og forståelse mellom mennesker og miljøer. Vi håper denne boka blir et viktig bidrag i riktig retning.

Tusen takk, X, for at du tar oss med på din innerste reise.

God lesning.

Kjøp Dagboka av en Sorgenfri-selger på gata eller kontakt oss og få den tilsendt i posten.