Helsesista Tale Maria Krohn Engvik sitter med bena i kryss.
– Bekymringsfult: «Helsesista» opplyser at det er tilfeller der barn helt ned i ti-årsalderen deler nakenbilder. (Foto: Pressebilde)

Sist oppdatert

Nakenbilder på avveie blir for mange barn og unge en så stor belastning at de prøver å ta sitt eget liv, forteller «Helsesista».

Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista», gir råd til barn og unge gjennom Snapchat. Hun opplyser om at hun får mange henvendelser som omhandler utfordrende og seksualiserte bilder av mindreårige. Flere kontakter henne også i forbindelse med spredning av nakenbilder. Flere av disse er så fortvilte at de vurderer å ta sitt eget liv, opplyser hun.

– Det er tragisk.

Engvik mener at dette viser hvor viktig det er at foreldre og skoler lærer barn hvordan de bruker smarttelefonen og kommuniserer i ulike apper og spill.

– Det viktigste rådet jeg gir voksne er å huske og si til barna sine at dersom de gjør noe dumt, en feil, eller havner i trøbbel, så må de komme og si det til dem – selv om det er flaut og vanskelig. Og at foreldrene vil gjøre alt de kan for ikke å bli sint, men å støtte og hjelpe. Å si dette kan redde liv, sier hun.

LES HOVEDSAKEN: Over 1.000 trøndere laster ned og deler grovt overgrepsmateriale mot barn hvert år

Ville ta sitt eget liv

Engvik forteller at hun for en tid tilbake fikk en henvendelse av en gutt som ga uttrykk for at han ikke ville leve lenger. Bakgrunnen var et såkalt «dickpic» han hadde sendt da han var på fest.

– Han forklarte at folk på det lille stedet han bodde på fremdeles snakket om det hver eneste dag. Han var så lei, og sa «nå orker jeg ikke mer, jeg vil ikke leve», sier hun, og fortsetter:

– Mange opplever det som forferdelig dersom et nakenbilde av dem blir spredt. Man kan få et rykte på seg. Man vil ikke gå på skolen, vil ikke møte noen. Kanskje klarer man heller ikke å fortelle foreldrene sine om det. Da kan det for mange bli veldig tungt og mange ser på det å ta livet sitt som eneste utvei, sier Engvik.

LES OGSÅ: Kripos: Barn blir presset til å produsere seksualiserte bilder og filmer
LES OGSÅ: Justisministeren vil ha strengere straff for oppbevaring av overgrepsmateriale

Barn helt ned i 10-årsalderen deler nakenbilder

Snapchat-helsesykepleieren sitter med et inntrykk av at stadig flere og yngre sender og deler utfordrende og seksualiserte bilder av seg selv.

– Det er tilfeller der barn helt ned i tiårsalderen deler nakenbilder, sier hun.

Engvik uttrykker også bekymring for såkalte «nude friends», altså en man sender nakenbilder med.

– En jente på 12 år fortalte at hun sendte nakenbilder med en på 19 år, og at de skulle møtes, sier hun.

Da «Helsesista» konfronterte tolvåringen og spurte henne hva hun trodde de skulle gjøre da de møttes, ble hun møtt med avsky.

– 12-åringen skjønte ikke at 19-åringen mest sannsynlig ønsket å ha sex med henne. Det er skremmende, sier hun.

LES OGSÅ: Konfronterer potensielle overgripere

(Vil du lese hele Gatemagasinet Sorgenfri? Kjøp bladet av en Sorgenfri-selger på gata, eller kontakt oss og få det tilsendt i posten.)

Kontaktet av pedofil

Nakenbilder av norske jenter deles på det mørke nettet.

– Det finnes en del lukkede forum på nett hvor det deles nakenbilder av norske jenter. Bildene er kategorisert ut fra fylker, opplyser Engvik.

Hun er klar på at utfordringen med at stadig yngre deler naken- bilder er at dersom de kommer på avveie, kan de lett havne i hendene på pedofile. «Helsesista» har selv blitt kontaktet av en pedofil norsk mann som søkte seg til henne for hjelp.

– Vedkommende oppga at han tenner seksuelt på små jenter, og ga uttrykk for at han var redd for at han kom til å begå et fysisk overgrep, sier Engvik.

Mannen etterlyste et lavterskeltilbud der mennesker i hans situasjon kan henvende seg og få hjelp.

– Det var modig av ham å spørre om hjelp. For mange er det lettere å gå inn på det mørke nettet der man møter likesinnede, og slike tanker blir normalisert.

Engvik mener det haster å få på plass en tjeneste der pedofile kan få hjelp.