vdelingsleder ved Dagsverket Øivind Kihl og Merethe
Fortviler: «Kokken» (f.v.), avdelingsleder ved Dagsverket Øivind Kihl og Merethe forteller at pågangen har vært så stor i den siste tiden at ledelsen må avvise arbeidere. FOTO: Thomas Tangen

Sist oppdatert

Brukerne av Dagsverket fortviler. Stor pågang fører til at ledelsen må avvise arbeidere.

– Jeg har opplevd å bli sendt hjem ved flere tilfeller. Det er ingen god følelse, sier «Kokken».

Han har benyttet seg av tilbudet på Dagsverket i nærmere ti år. Nå fortviler han over at tiltaket ikke har nok arbeidsplasser til brukerne.

Dagsverket, som er et arbeidstilbud for personer som har, eller har hatt et rusproblem, har i dag 23 plasser. Hver dag kniver arbeidstakere om disse plassene ettersom brukerne som får mulighet til å jobbe, tjener 250 kroner per dag. Pågangen har imidlertid vært så stor den siste tiden at flere av de oppmøtte har blitt sendt hjem. Det får brukerne til å fortvile.

– For meg er dette et perfekt tilbud. Jeg kommer meg ut og møter folk. Da slipper jeg å sitte framfor fjernsynet og drikke, sier han.

Sistnevnte får støtte av Merethe. Hun har vært på Dagsverket de siste tre årene og tegner et bilde av et viktig tilbud og en hyggelig arbeidsplass.

– Det er så godt å komme hit og føle seg nyttig. Derfor er det ekstra kjipt de gangene man blir sendt hjem, sier hun.

Dagsverket Stavne jobber med arbeid og inkludering på oppdrag fra Trondheim kommune.

– Forsøker å være fleksible

Avdelingsleder ved Dagsverket, Øivind Kihl, bekrefter at pågangen av arbeidere har vært så stor den siste tiden at ledelsen ved flere tilfeller har måttet sende personer hjem. Tall Gatemagasinet Sorgenfri har fått tilgang til viser at hittil i år har det vært hele 375 tilfeller hvor brukere har måttet gå hjem fordi Dagsverket ikke har hatt arbeid å tilby dem.

– Vi forsøker å være fleksible, men når det møter opp mer enn 23 personer, må vi avgjøre hvem som får jobbe gjennom loddtrekning, sier han.

– Hvordan reagerer de som må gå hjem?

– Det er variabelt. Enkelte blir frustrerte, men de fleste forstår systemet, sier han, og fortsetter:

– Det hadde vært fint om alle kunne delta, men dessverre lar ikke det seg gjøre, sier han.

Avdelingslederen er klar på at tilbudet er med på å øke livskvaliteten til brukerne, samtidig som det bidrar til at flere begrenser rusbruken.

– Hvert år ser vi at tilbudet bidrar til at flere kommer ut i fast jobb. Det viser at vi treffer målgruppen godt, sier han.

Dagsverket har både offentlige og private kunder, noe som medfører stor variasjon i arbeidsoppgavene.

– Vi utfører ulike typer arbeid. Alt fra hagestell, felling av trær, varepakking og flytteoppdrag, sier han.

Bevilget midler til fem nye plasser

Kommunalsjef for velferd, arbeid og kvalifiseringstjenester i Trondheim kommune, Anders Stenvig, bekrefter at ikke alle som møter opp på Dagsverket får tilbud om arbeidsoppdrag hver dag. Han er imidlertid klar på at situasjonen har blitt betydelig bedre nå sammenlignet med i fjor, etter at Bystyret i desember bevilget ytterligere én million kroner – hvilket utgjør fem plasser.

– Etterspørselen er omtrent uforandret, men antallet som er uheldige i loddtrekningen om dagens jobboppdrag er nå halvert, uttaler kommunalsjefen. Han understreker at Trondheim kommune er svært fornøyd med det tilbudet som Stavne KF har bygget opp og gjennomfører på Dagsverket.

– Er det rom for ytterligere tilskuddsøkning i 2020?

– Det er det for tidlig å si noe om, uttaler Stenvig.

Onsdag 25. september legger imidlertid rådmannen frem sitt budsjettforslag for Bystyret, etterfulgt av en politisk prosess som avsluttes i desember.