Sexklubbsjef Tom Ketil Krogstad benekter alle påstander om ulovlig sexkjøp på Club4. FOTO: Vanja S. Holst

Sist oppdatert

KOMMENTAR: Politiet bør prioritere å etterforske deler av den angivelige frivillige sexvirksomheten ved Club4 i Trondheim, skriver nyhetsredaktør René Svendsen i Nettavisen.

Hvor vanlig er det at en kvinne fantaserer om å bli brukt som en sexdukke av et titalls fremmede menn i alle aldre – i et kjellerlokale i en bygård, i et skogholt eller i en bobil? At hun lengter etter å bli penetrert i alle kroppsåpninger og dynkes med sæd av mannfolk som venter i kø, eller som bruker henne samtidig?

Mye vanligere enn mange tror, ifølge Tom Ketil Krogstad, sjefen på Club4 i Trondheim. Så vanlig, faktisk, at det stadig er nye kvinner som tar kontakt og ber om at han organiserer «gangbang», «dogging» eller «fuckhole» for dem. Felles for disse sexaktivitetene er at de ofte består av én kvinne og mange menn.

LES OGSÅ: Sorgenfri og Nettavisen avslører: Her driver Club4-sjefen erotisk butikk – i kjelleren betaler menn for å delta på «gangbang» med kvinner
LES OGSÅ: Club4-avsløringen: Våre presseetiske vurderinger

Og for all del, jeg vet ingenting om hvor utbredt slike fantasier er. Ei heller om det er utenkelig at noen kvinner velger å ta dem ut i livet. Frivillig, samtykkende sex i alle tenkelige varianter mellom voksne er helt uproblematisk, både etisk og juridisk. Men at samtlige gangbang-, dogging- og fuckhole-arrangementer i regi av Club4-sjefen er utelukkende og tilnærmet idealistisk tilrettelegging for at kvinner skal få leve ut sine innerste sexfantasier, er simpelthen lite troverdig.

Man kan heller ikke se bort fra at det som tilsynelatende er frivillig deltakelse, har andre nyanser. En kvinne som var knyttet til Club4-miljøet sier for eksempel at hun brukte sex for å dempe psykisk smerte: «Noen kutter seg, jeg hadde sex».

Spleiselag i sexkøen

Nettavisen og Gatemagasinet Sorgenfri har avdekket at det har blitt annonsert 40 gangbang, dogging og fuckhole på Club4s nettsider de siste tre årene. Tom Ketil Krogstad hevder at alle sextreffene skulle være med frivillige kvinner som ikke ville få betaling, men «som heller ikke måtte betale for å delta». Det måtte imidlertid mennene: 300 kroner for å få tilgang til kvinnene i løpet av de omtrent timelange seansene.

Ifølge sexkjøpsloven er det forbudt både å betale for sex og å legge til rette for prostitusjon. Så hvordan kan Krogstad hevde at disse sextreffene er helt lovlige?

Fordi de 300 kronene det koster mennene å få en plass i sexkøen kun er et spleiselag for å betale kjellerlokalets timesleie, inkludert strøm, vask av utstyr og organisering, lyder forklaringen.

Bilde av fuckhole fra inne på Club4 sine lokaler.
Fuckhole er enkelt fortalt at man har sex gjennom et hull i veggen. Man kan ikke se ansiktet til den man har sex med. Club4 hadde sin Fuckhole-vegg klar til bruk i oktober 2018. FOTO: Vanja S. Holst

Og hvordan bevise at det ikke stemmer? Med mindre man klarer å dokumentere at kvinnen får hele eller deler av beløpet etter at hun har tørket seg og fått på klærne, går ikke det. Og så lenge mennene har alt å tape på å si noe annet, fremstår dette for utenforstående nettopp som frivillig, samtykkende sex mellom voksne.

Men hva om noen som har prostituert seg i en periode, og så kommet seg videre i livet, velger å ta bladet fra munnen?

Nettavisen og Sorgenfri har snakket med to unge kvinner som hevder de har solgt sex til kunder Club4-sjefen formidlet. En av dem påstår at hun også ble spurt om å delta på gangbang og dogging mot betaling. For det skulle hun få 2000-2500 kroner. Krogstad avviser anklagene, og fremstiller dem som en hevnaksjon fordi en av kvinnene i sin tid angivelig ble kastet ut av Club4.

Våre presseetiske vurderinger

Det er altså alvorlige beskyldninger som blir fremsatt av de anonyme kvinnene, og vi har derfor hatt noen vanskelige presseetiske vurderinger knyttet til publiseringen.

Vær Varsom-plakatens (VVP) punkt 3.1. sier følgende: «Kilden for informasjon skal som hovedregel identifiseres, med mindre det kommer i konflikt med kildevernet eller hensynet til tredjeperson.»

Videre forteller punkt 3.4. oss at vi skal verne om kildene våre. «Kildevernet er et grunnleggende prinsipp i et fritt samfunn og er en forutsetning for at pressen skal kunne fylle sin samfunnsoppgave og sikre tilgangen på vesentlig informasjon.»

Pressen skal altså unntaksvis bruke anonyme kilder. I denne saken har vi vurdert at det vil være problematisk for oss å godta at disse kvinnene står frem med navn. Opplysningene artikkelen bringer, vil kunne hefte ved kvinnene på en svært negativ måte i deres fremtid. Samtidig har premisset for at de skal kunne fortelle oss sin historie vært at de skal få lov til å være anonyme.

Dette har vi vurdert opp mot at pressen skal være «spesielt aktsom ved behandlingen av informasjon fra anonyme kilder» (VVP punkt 3.2.).

Vi har siden januar 2019 foretatt en rekke intervjuer med de to kvinnene, og med mennesker rundt dem. Vi har forsøkt så langt det går å sjekke at de opplysningene de har gitt er korrekte. Vi har lest tekstmeldinger og Snapchat-samtaler.

Det var ikke de to unge kvinnene som kom til oss og ville fremsette påstander mot Krogstad. Opplysningen om at de skal ha solgt sex til kunder Krogstad formidlet oppstod i forbindelse med en annen sak. De to kvinnene var ikke venner på intervjutidspunktet. Vi intervjuet kvinnene hver for seg.

Vi har hele veien undersøkt følgende spørsmål: Snakker kvinnene sant?

Brukte «sjakk» som kodeord for sex

Krogstad bekrefter kvinnenes beskrivelser av relasjonene sine til ham og Club4 på alle punkter, med unntak av at han skal ha formidlet sexkunder til dem, eller spurte om den ene ville delta på gangbang eller dogging.

Skjermdump av SMS-samtale. (1): Er der mulig å ordne et sjakktreff i kjelleren? (1) Jeg kan ikke snakke nå. (2) Har du mulighet til å møte en fyr for sjakk i kjelleren på butikken kl 1300/1400 i morgen? (1) Ok smiley. (2) Jepp. (1) Har du avtalt pris? (2) Kommer du før 1300 så tar vi en prat. (1) Ok, når og hvor? (2) Club4shop kjelleren. (1) Ok.
Samtale mellom Club4-sjefen og en kvinne som hevder hun solgte sex til kunder han skaffet. Krogstad sier det handlet om frivillig, ubetalt sex.

Han har ingen forklaring på at han umiddelbart adopterte den ene kvinnens bruk av begrepet «sjakktreff» i en SMS. Hun hevder det var han som ba henne om å bruke «sjakk» som kodeord for «sex». Det benekter sexklubbsjefen, og sier tvert i mot at det var den unge kvinnen som brukte kodeordet først.

Krogstad har for øvrig ingen god forklaring på hvorfor han inviterte en av kvinnene på julebord i Club4 etter at han angivelig skal ha kastet henne ut av klubben på grunn av dårlig oppførsel.

Ingen fullstendig medlemskontroll

Krogstad hevder overfor både oss og politiet, som i fjor tok initiativ til et møte etter en bekymringsmelding om en kvinnelig sextreffdeltaker, at alle som deltar er medlemmer i Club4. Likevel står det i flere av annonsene for gangbang og dogging at den aktuelle kvinnen er «ny i miljøet», «ikke på medlemssider» eller «på besøk i Trondheim».

Krogstad forklarer dette med at en kvinne kun trenger å ha møtt opp på Club4 sammen med et mannlig medlem for selv å bli regnet som medlem. Det er med andre ord ingen fullverdig medlemskontroll i sexklubben.

Tom Ketil Krogstad ble dømt for hallikvirksomhet i 2002. Han har forlengst sonet dommen, og den skal ikke holdes mot ham i denne sammenheng. Det er kun basert på faktaene og kildeopplysningene i Nettavisens og Gatemagasinet Sorgenfris ferske avsløringer at vi mener de betalte sextreffene er i gråsonen til prostitusjon, slik også en erfaren advokat konkluderer med. Derfor bør politiet prioritere å etterforske denne delen av Club4s virksomhet.